Vauhtikestävyyttä + kolme urosta

Nautiskelin tänään perjantaina vapaapäivästä. Olimme lähdössä koiriemme kasvattajan kanssa näyttelyreissulle Tallinnaan puoliltapäivin, ja vietin aamupäivää Vantaalla. Ohjelmassa oli koirien ulkoilutusta, kun niillä oli edessä monen tunnin matkustaminen autossa. Ulkoilutus oli tietysti hyvä yhdistää omaan lenkkiin.

Kaikki koirat olivat käyneet aamulenkillä, joten tarkoitus oli käyttää jokaista vain puolisen tuntia. Päätin lenkittää urokset juosten, sen jälkeen nartut kävellen. Juoksuseurana minulla oli Jalo 1 v 10 kk, Gabriel vajaa 1 v ja Tarmo 8 kk. Vauhtikestävyyslenkit koirien kanssa ovat usein haasteellisia. Oma tavoitevauhti ei välttämättä passaa lenkkikaverille ja pysähdykset todennäköisesti keskeyttävät vauhdin useasti. Ajattelin silti yrittää, se oli varmaa, että Jalo on vauhtimiehiä, nuoret pojat olivat vähän arvoitus.

Jalo lähti ykkösosuuden kaveriksi. Jalo on ihan mainio vauhtiseuralainen. Juoksimme lämmitellen noin 15 minuuttia, jonka jälkeen saman verran kovempaa. (Kierrosten tallentaminen unohtui, joten kaikki lenkin osien tiedot ovat arvioita.) Kovemmalla vartilla syke oli suunnilleen 150 ja 165 välillä. Vauhtitiedot eivät merkitse tässä juurikaan, Jalo yleensä vetää jonkin verran, niin nytkin noin puoliväliin saakka. Jonkinlaista "keski-vk:ta" kuitenkin mentiin. Jalon kanssa kokonaismatka 5,28 km.

Jalon kanssa

Seuraava pätkä juostiin Tarmon kanssa. Tarmo on Zaden veli, luonteeltaan vieraita kohtaan melko pidättyväinen. Lenkki alkoikin hänen puoleltaan hämmentyneissä tunnelmissa: Tarmo tuijotteli minua melko pitkään selvästi ihmetellen, että miksi SINÄ viet minua lenkille.

Aloittelimme rauhallisesti, jotta Tarmo saattoi keräillä ajatuksiaan rauhassa. Juoksimme Tarmon osuuden kiihtyvästi niin, että loppupuolen korkein sykearvo oli 160. Parhaimmillaan menimme noin 5:10-vauhtia, Tarmo ei vieraan tädin kanssa tohtinut vetää yhtään. Kakkososuus 3,44 km, siis lyhyempi ja kevyempi kierros kuin ensimmäinen.

"Täh? Sinun kanssa ulos?"
Kakkososuus Tarmon kanssa.

Viimeiselle osuudelle lähdin ihanan hurmuri-Gabrielin kanssa. Tämä nuori vekkuli on ehdottomasti yksi suosikkikoiristani ikinä. Gabrin kanssa teimme päinvastoin kuin Jalon kanssa: menimme ensin reippaammin ja lopussa jäähdytellen. Reipas osuus 17 minuuttia, 3,22 km. Gabriel taitaa tietää olevansa vaunukoira: harvoin pääsee juoksemaan koiran kanssa, joka mukautuu lenkittäjän vauhtiin ihan täydellisesti. Löysällä hihnalla ja harmonisessa yhteisymmärryksessä siis etenimme. Reippaan pätkän keskisyke 153, korkeimmillaan syke 163. Keskivauhti 5:29, tosin tässä on kaikki lirautukset mukana, joten etenemisvauhtimme oli todellisuudessa reippaampaa. Loppuverkka 2 km, otettiin oikein yhteiskuvakin jossain välissä. Gabrielin kanssa 5,3 km.

Gabriel - täydellinen vauhtiin mukautuja.

Lenkin kokonaispituus oli 14 km. Vauhtikestävyyslenkiksi melko pitkä lenkki, mutta kaikki vk-siivut olivat suhteellisen keveitä: missään vaiheessa ei menty lähelle anaerobista kynnystä. Lisäksi vauhtipätkien välissä kevyttä juoksua ja usean minuutin kestäneitä koiranvaihtoja. Vauhtikestävyysalueella arviolta 8-8,5 km. Ei ehkä kehittymistä ajatellen optimaalisin lenkki, mutta olipahan ainakin hauskaa. 

Kommentit

Kuukauden luetuimmat