Kisakauden starttina 4020 m

Tämän viikon kovan lenkin korvasi osallistuminen juoksutapahtumaan. Mikkelin Kilpa-Veikot järjesti puistojuoksun Pankalammella, matkoina 1340 m, 2680 m tai 4020 m eli 1, 2 tai 3 kierrosta lammen ympäri. Tapahtuman nimi oli Keiju Junior Puistojuoksu. Osallistuin 4 km matkalle.

Jännitin juoksua ja koko päivän: kuvittelin omituisia tuntemuksia jaloissa, huonoa oloa ja unohtuneita iltamenoja. Ajattelin, että tulen viimeisenä maaliin ja kisajärjestäjät joutuvat odottelemaan (mitä väliä silläkin muuten olisi). Onneksi kuitenkin lähdin. Joka tapauksessa juoksusta tulisi hyvä harjoitus sekä kovempaan vauhtiin että kisaamiseen. Kylläpä sää suosi! Osallistujia oli aikuisten matkoilla noin 60 ja lapsiakin pitkälle toistakymmentä.

Lämmittelin huolella, kun tiesin, että pikaverryttelyt johtaisivat kuitenkin siihen, että en pääsisi vauhtiin heti alussa. Siispä hölkkäilin kisapaikalle, reitin pariin kertaan ja tein hyppelyitä ja pieniä kiihdytyksiä. Reitti oli lähes kokonaan hiekkatietä, jonkin verran oli myös asfalttia.


Ajattelin, että voisin pystyä juoksemaan 4:30-4:40-keskivauhdilla. En kuitenkaan seurannut vauhtia matkalla ollenkaan, vaan yritin juosta riittävän kovaa, jotta matka ei loppuisi kesken. Mutta kylläpä sitä saakin muista juoksijoista tosi paljon tsemppiä omaan juoksuun! Lähdin hyvää vauhtia liikkeelle, onneksi edessä juoksi useita samaa tai hieman kovempaa vauhtia meneviä. Jokainen kierros oli hitaampi kuin edellinen, eli lähdin ehkä kuitenkin hieman liian kovaa liikkeelle. Viimeisellä kierroksella reitin alkuosan ylämäki tuntui jo todella raskaalta. Alamäessä pystyin kuitenkin aina vähän palautumaan ja loppukierros olikin aivan tasaista. Lopussa tuntui pahalta, niin kuin pitääkin.

Virallista aikaa en tiedä, siinä on varmaan oman kelloni aikaan eroa joitakin sekunteja. Aika lienee noin 18:45-18:50. Nappasin omaan kellooni vahingossa neljännen kierroksen, kun yritin sammuttaa sitä. Keskivauhti siis kellossa 4:33 min/km, sisältäen kuitenkin tuon neljännen "kierroksen". Vauhdissa pääsin siis tavoitteeseeni huolimatta sen hidastumisesta jokaisella kierroksella. Keskisyke 165, mutta kahdella viimeisellä kierroksella 168, mikä on ihan huippua: en ole treeneissä pystynyt juoksemaan tuollaisilla sykkeillä edes vetoja.


Kisamatkana 4 km on kyllä aika kamala. Hyvänä puolena siinä on se, että se on lyhyempi matka kuin vaikka 5 km. Joka tapauksessa on mentävä melko kovaa, koska eihän se ole kuin muutaman kilometrin verran... Tottumattoman on helppo lipsahtaa liian kovan vauhdin puolelle tai toisaalta säästellä voimia turhaan. Onneksi lähdin tänään rohkeasti liikkeelle (noista kahdesta vaihtoehdosta siis valiten), enemmän harmittaisi, jos olisi jäänyt voimia käyttämättä.

Jäi kyllä tosi hyvä mieli omasta juoksusta sekä tapahtuman tunnelmasta. Mukavia ihmisiä ja mikkeliläiseen tyyliin rento ja hyväntuulinen järjestäjäporukka.


Kommentit

 1. Hieno kisakauden avaus! Ja lujaa vedit, onnea!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Salla! :) Raskasta oli, mutta onneksi pahaa katkeamista ei tapahtunut.

   Poista
 2. Upeaan vauhtiin olet päässyt ensimmäisessä startissasi. Tuollaiset pikamatkat ovat kieltämättä raastavia juosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hirveitä! :D Onneksi pian pääsee maratonille lepäilemään. ;)

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat