Siirry pääsisältöön

Suunnon huonompi päivä

Seuraan tarkasti juostua matkaa ja vauhtia. En ole juurikaan miettinyt sitä, minkä verran sykemittarin GPS:ssä voi olla mittausvirhettä. Mitään ongelmia en ole aikaisemmin edes huomannut, jos ei lasketa sitä, että joskus satelliittigeometria tai oma sijainti on ilmeisesti sen verran huono, että mittaus käynnistyy vasta muutamien kymmenien sekuntien päästä lähdöstä. Tänään tuli eteen ihan karkean luokan virhe matkan mittauksessa tai ohjelmassa.

Lähdin tekemään kiihtyvävauhtista lenkkiä ja klikkailin kelloon kierroksia 2 km välein. Jossain vaiheessa aloin ihmetellä kellon näyttämää keskivauhtia, joka oli viiden minuutin paikkeilla, vaikka en ollut juossut alle viiden minuutin vauhtia ollenkaan. Nappasin lenkin loppuverryttelyssä väliajan 10 km kohdalla. Kello näytti aikaa 0:49:49, mikä oli tosi hauskaa, mutta kovin epäilyttävää. Kymppi alle 50 minuutin!

Vauhtien perusteella selvisi, että virhe oli ensimmäisellä kahdella kilometrillä. Keskivauhti oli huikeat 4:23 min/km. Kierroksen lopun loiva alamäkikään ei voinut selittää tätä, ehkä voisin pudota jyrkänteeltä tuota vauhtia, mutta en juosta lämmittelykilometrejä. Mittasin matkan karttatyökalulla, ja sepäs olikin vain 1,5-1,6 km. Siis kello lisäsi tuolle matkalle lisää 30 %. Ensimmäisen kierroksen maksimivauhti on 4:45 min/km, ja se voi kyllä pitää paikkansa. Keskivauhti on kellon mukaan enemmän kuin maksimivauhti... Jos jotain matematiikasta muistan, niin tässä vähän ontuu. Laskentatapa kyllä selittää tämän: Suunnon ohjelmassa vauhti lasketaan ilmeisesti matkan ja ajan perusteella, kun taas minimi- ja maksimivauhti ovat pienin ja suurin tallennettu vauhtihavainto.


Seuraavat kierrosvauhdit ovat jo järkevämpiä ja näyttävät siltä miltä pitääkin. Kiihdyttelin vauhtia, ja siltä se kellonkin mukaan näyttää (5:13, 5:05, 5:01). Yksi kovempi juoksupätkä, jolla keskivauhti 4:35 min/km, tämäkin järkevyyden rajoissa.

Tarkastin kellon asetuksista, että GPS:n tarkkuus on valinnassa 'paras'. En toki arvellut, että tämä voisi olla huonoimmankaan asetuksen virhemarginaalin sisällä, mutta onpahan nyt tarkistettu tuokin.

Tässä on nyt minun suuri mittausvuoteni 2016 menossa, nyt voisi Suunto jatkossa ystävällisesti muistaa tämän.

Kommentit

 1. Mulle on käynyt pari kertaa SportsTrackerin kanssa niin, että sovellus näyttää tosi hurjia kilometrivauhteja. Selitys lienee siinä, että matka on mitattu väärin. Harmillista, kun itse kuitenkin haluaa pitää kirjaa sekä vauhdeista että matkoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onneksi en ole koskaan aikaisemmin nähnyt näin pahoja virheitä tai ylipäätään epäillyt matkanmittausvirhettä millään lenkillä. En tiedä mitä tuossa on tapahtunut, tuskinpa se selviääkään. :)

   Poista
 2. Mulle kävi kanssa SportTrackerin kanssa, että mittasi esim 1,1km lenkkiä 800metrin pituiseksi. Jos juoksin lenkin postilaatikolta pihaan asti, (30m) niin stracket näytti 500 m pitempää matkaa. Näiden tapausten jälkeen aloin epäillä kokonaan koko systeemiä ja aloin etsiä sopiva urheilukelloa. Löysin Polar m400-kellon ja olen ollut tyytyväinen. Kilometrit löytyvät oikeilta paikoiltaan ja ominaisuuksia löytyy minulle tarpeeksi. =) Suosittelen. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta SportTrackerista mulla ei ole mitään kokemuksia. Kelloon olen kyllä muuten ollut tyytyväinen, Suunto Ambit S2 on siis tämä, jolla tuo virhe tapahtui. Toivottavasti eka ja vika kerta...

   Poista
 3. Kerran kun olimme juosseet lenkin kaverin kanssa, mulla Endomondo näytti kymmentä kilometriä, kaverilla SportsTracker yli tuplaten samaa. ST:n kulkema reitti kartalla oli vinhaa katsottavaa. Pelkkää siksakkia Kaivari pullollaan. Syy oli sillä kertaa ilmeisestikin kaverin kännykässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaaha, SportsTracker ei ole nyt saanut kovinkaan montaa suositusta. :D Pidän oikeasti tuon kellon matkanmittausta melko luotettavana, mulle on ihan sama heittääkö matka muutaman kymmenen metriä vai ei. Tuo eilinen virhe oli jo sitä tasoa, että varmaan on tapahtunut oikeasti joku ihan poikkeuksellinen virhe mittauksessa tai sen tallentamisessa.

   Poista
  2. Mulla on Suunto Ambit2 S ja radalla 30 min testiä juostessa olen huomannut, ettei se niin kamalan tarkka ole. Noin kuuden kilsan matkalla näyttää noin 100 metriä liian lyhyttä matkaa. Ei tietysti tunnu isolta erolta, mutta on se hyvä tietää, jos yrittää juosta viiden minuutin kilsoja, että kellossa pitäisi silloin näkyä vauhtina vähän alle.

   Poista
  3. Joo, tuo on minusta "normaali" mittausvirheen taso. Hankaloittaa tietysti juuri noita testijuoksuja, jos ei voi esim hyödyntää ratakierroksen pituutta, mutta tuollaisen epätarkkuuden kanssa voin elää ihan hyvin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Uudenvuodenjuoksu: uuden harjoituskauden alku

Vuoden viimeinen päivä päätti vuoden 2018 juoksut ja samalla aloitti maratonharjoittelun kevättä varten. Takana on taas onnistunut, ehjä juoksuvuosi. Terveydestä olen tosi kiitollinen; koko vuosi on sujunut ilman harjoittelutaukoja, suunniteltuja kevyitä jaksoja toki on ollut. Tuloksellisesti vuoden kohokohtana oli uusi maratonennätys 3:43:57 lokakuussa Vantaalla. Maratonenkka on parantunut nyt useana peräkkäisenä vuotena, hieman meinaa nälkä kasvaa syödessä. Menneenä vuonna juoksin maratonin myös keväällä Helsingissä. Paljon jäi myös muita hauskoja muistoja vuodesta, erityisesti taputan itseäni selkään rohkeudesta lähteä kovempien juoksijoiden mukaan juoksemaan maantieviestejä Karhu-viestiin ja Kymijokiviestiin. Kisareissut olivat tosi kivoja.

Vuonna 2018 juoksukilometrejä kertyi 2659, josta poluilla 74 km ja matolla 27 km. Tänä vuonna en juossut yhdessäkään polkukisassa, toisin kuin viime vuonna, jolloin harjoittelin Vaarojen Maratonille ja juoksin poluilla melkein 450 km. Juoksuun …

Maratonharjoittelu, viikko 1

Loppuvuoden päämäärättömän hölkkäilyn jälkeen on taas ihanaa päästä harjoittelemaan kunnolla. Juoksen maratonin 19. toukokuuta Kööpenhaminassa, ja harjoittelu on käynnistynyt vuodenvaihteessa.

Ensimmäisellä viikolla juoksua kertyi 65,5 km. Crossfit-treenejä tein kaksi, lisäksi tunti kehonhuoltoa.


Maanantaina, uudenvuodenaattona juoksin Mikkelin uudenvuodenjuoksussa. Ok juoksu, jossa ensimmäinen kierros helpon tuntuisesti (4'45 min/km) ja toinen erityisesti viimeisen kilometrin hidastumisen vuoksi vaikeampi (4'51 min/km). Kisasta enemmän tuolla.
   MK 5,5 km 0:26'23, 4'48 min/km + verkat yht. 14,15 km

Tiistaina palauttelupäivä. Kevyt lenkki, jossa ensimmäiset 4 km koirien kanssa, loput yksin. Tosi lumiset, auraamattomat tiet hidastivat vauhtia ja laskivat koirien motivaatiota. Edellisen päivän kisailu tuntui jaloissa, kevyt juoksu teki tosi hyvää.
   PK1 8,42 km, 1:01'27, 7'17 min/km, keskisyke 116

Keskiviikkoaamuna juoksimme koirien kanssa kevyen puolituntisen.
Il…

Maratontreeni, viikko 2

Kova viikko 2/2. Viime viikon tapaan harjoittelu sujui hyvin. Viikonloppuna olo oli jo jonkin verran väsynyt, mutta ensi viikko onkin sitten reilusti kevyempi. Tällä viikolla juoksua 72,7 km, crossfit-harjoituksia kaksi.


Maanantaina palauttava aamulenkki koirien kanssa.
   PK1 5,06 km, 0:38'14, 7'33 min/km

Myös tiistaina oli niin mukavan lauhaa, että lenkitin koirat aamulla hölkäten. Päivän varsinaisena treeninä tasavauhtinen reipas. Tavoitevauhtina oli maratonvauhti tai hieman sitä reippaampi, pituus 8 km. Alkuverkassa koiran kanssa tuntui, että vauhtiin voi olla vaikea päästä, mutta se löytyikin helposti ja tuntui sopivan napakalta loppuun saakka. Pito ei ollut aivan optimaalinen lumisilla teillä.
   PK1 3,89 km, 0:29'10, 7'29 min/km, keskisyke 117
   VK2 8 km, 0:41'19, 5'09 min/km, keskisyke 151, max 165 + verkat 4,34 km

Keskiviikkoiltaan sain mahdutettua kaksi harjoitusta. Ensin kävin crossfitissä, jossa tehtiin maastavetoja perusvoimaharjoituksena 5 x 10 toi…