Siirry pääsisältöön

Adidas Ultra Boost, 1000 km yhteistä taivalta takana

Kirjoitin viime kesänä hämmentyneen tekstin testattuani Adidas Ultra Boosteja, jotka hankin sillä ajatuksella, että ne voisivat korvata Asicsin Nimbukset peruskenkänä. Ultra Boostit olivat melko erilaiset Nimbuksiin verrattuna, lisäksi epäilin päällysmateriaalin kestävyyttä ja sitä, että harvan neuloksen vuoksi kengät olisivat talvella kylmät.

Ekan testilenkin jälkeiset tunnelmat tuolla.

Kengillä on nyt juostu vajaa 1000 kilometriä, mikä on aika monessa paikassa annettu ohje juoksukenkien käyttöiälle. Itse olen aina juossut kengillä pitempään, kestävyys on ollut yksi tärkeä kriteeri vakiokengässä. Jos kengät ovat pintapuolisesti kunnossa, eivätkä jalat kipeydy niillä juostessa, niin silloin annan mennä vaan. No, Ultra Boostit näyttäisivät olevan tässä suhteessa minulle sopivat. Kuten vastaavan ikäisissä Nimbuksissakin, ulkopohjassa näkyy kulumista ja päällisestä alkaa puskea varvas läpi, mutta vielä on yhteistä matkaa jäljellä. Kengät tuntuvat edelleen hyvältä jalassa, mitään muotoutumista tai boost-materiaalin väsymistä ei näy.


Olen tykästynyt tähän malliin ja juoksen näillä kyllä jatkossakin. Kengät ovat kestävät ja jalalleni oikein sopivat, eivätkä ne ole sen kylmemmät kuin muutkaan ei-talvijuoksuun suunnitellut lenkkarit. Nimbukset ovat näitä selvästi vakaammat kengät, mutta nähtävästi sillä ei ole minun jalalleni merkitystä, kun mitään ongelmia ei ole tullut. Ultra Boosteissa tykkään edelleen erityisen paljon niiden pehmeydestä. Jos nyt mietin paluuta Nimbukseen, niin vaaka kallistuu kyllä Ultra Boostien puoleen juuri tuon pehmeyden takia.


Löysin netistä 119 eurolla viimevuotisen mallin, joten sain uudet kengät odottelemaan nykyisten väsähtämistä, vaikka kyllä niillä ainakin 500 kilsaa vielä juostaan, ellei tuo päällisen reikä ala suurenemaan. Uudet ovat melko pinkit... En tiedä onko mielentilani ihan tämän värin mukainen, mutta ehkäpä se lähempänä pinkkiä on kuin mustaa. :D Värillä ei juurikaan ole väliä, hyvään hintaan sain kuitenkin kengät, joiden ovh menee lähelle 190 euroa.

Uudet kengät ovat vielä matkalla, joten en ole vielä päässyt vertaamaan uusia ja 1000 kilometrin verran juostuja Ultra Boosteja. Luultavasti juoksutuntumassa on eroja, joita en osaa nyt huomata, kun vain nuo vanhat kengät ovat arvioitavina. Joka tapauksessa peruskengän vaihtaminen Nimbuksista Ultra Boosteihin onnistui ja nyt mennään täysin Adidasten varassa.

Kuva: www.stadium.fi

Kommentit

 1. Mulla on tällä hetkellä neljät juoksukengät, joita vaihtelen lenkin mukaan, kolmet Asicsit ja yhdet Adidakset. Olen vannoutunut Asicsilla juoksija, mutta päätin myös antaa mahdollisuuden myös Addulle.

  Olen siirtynyt Nimbuksista Cumuluksiin, joissa on myös hyvä vaimennus, mutta tuntuvat vähemmän siltä, kuin juoksisin patjat jalassa. Cumuluksilla pääsen ts. huomattavasti ketterämmin. Lyhyille nopeille lenkeille ja kisoihin mulla on luottokenkänä DS Trainerit. Ties monennetkohan jo ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on näiden lisäksi vain vauhti-adidakset sekä nastakengät. Olin aiemmin "ikuinen Nimbus-juoksija", mutta ihastuin Adidaksiin viime kesänä. Adidaksista oli aiemmin huonoja muistoja, kun yhdet ostamani kengät palautin kauppaan jo vajaan sadan kilsan kohdalla, kun ulkopohja alkoi irrota. Tästä on aikaa, ja kylläpä on kehitystä tapahtunut todella.

   DS-trainerit on ehdottomasti parhaita kenkiä, mitä mulla on ikinä ollut, tuntuman vuoksi siis, mutta ne eivät valitettavasti ollenkaan sovi neutraalille jalalleni. Ilmeisesti ne olivat osasyylliset jalkapöydän rasitusmurtumalle vuonna 2005(ehkä), tosin isompi syyllinen olin minä itse, kun käytin niitä peruskenkinä, vaikka minun jalkani tarvitsevat melko paljon vaimennusta. Mutta DS-trainerit on tosi huiput, jos sopivat jalalle! :)

   Poista
  2. Jestas, kun aika kuluu... Rasitusmurtuman täytyi sittenkin olla vuonna 2004 tokan maratonin jälkeen.

   Poista
  3. Vinkki: DS-Trainereita saa myös neutraalina! Tilasin ensimmäiset neutraalit versiot (mulla myös neutraali jalka) Start Fitnessistä. Näköjään ainakin XXL myi viime kesänä neutraaliversioita.

   Mun nykyiset ovat normi-DS-Trainerit, mutta niissä pronaatiotuki on todella huomaamaton. Hassua kyllä, se tuntuu antavan lievästi ylimääräistä tukea maratonin viimeisillä kilometreillä. En tiedä onko todella näin, mutta siltä se tuntuu.

   Aikanaan sain Kayanoilla jalkani hajalle. En ymmärtänyt niihin aikoihin muuta lenkkareista kuin että ne laitetaan jalkaan ja tärkeintä, että näyttävät hyvältä ;) Ylipronaatio oli sanahirviö, jota en ollut kuullutkaan.

   Poista
  4. Ai saa?! :O No nyt kun sanot, niin jotain tuttua tuossa on, olisko Juoksijassa joskus ollut juttua neutraaleista DS-trainereista? Mutta houkutteleva tieto! Täytyy käydä joskus sovittelemassa jossain ja sitten kyttäillä alennuksia. Olis kiva päästä kokeilemaan. :) Mratonille tarten tukevammat kengät, mutta vauhtilenkeille.

   Kenkäasiat on hankalia, kun aika usein joutuu harmittavasti toteamaan kantapään kautta, että ei ollu hyvät... Vasta kun on jonkin verran kokemusta, niin alkaa hahmottua ne omalle jalalle parhaiten sopivat ominaisuudet.

   Poista
 2. Mä tykkään myös Ultra Boosteista peruslenkkien kenkänä! Istuvuus on parempi mun jalkaan kuin esimerkiksi Supernova Glide seiskoissa, joista mun kengät on vieläpä puoli numeroa liian suuret. Niitä käytän vaan ihan verkkaillessa. Minkälaiset vauhtiaddut sulla on? Mulla on adizero adios boost kakkoset ja ne on kyllä ihan mun suosikkikengät kautta aikojen :) Eilisissä mäkitreeneissä niihin tuli reikä, mutta onnekseni olen löytänyt myös viime vuoden mallin hyvään hintaan, kun nuo vanhat lopullisesti uuvahtavat. Nyt aion kokeilla ihan uudenlaista aluevaltausta, kun olen ajatellut hankkia New Balancen Vazee Rushit, joista olen kuullut paljon kehuja. Ja niiden lähtöhinta on myös paljon edullisempi puhumattakaan tarjouksista, joten isosta investoinnistakaan ei ole kyse :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mullahan on nuo adizero adios boost 2:t myös. :) Ja on tosi hyvät! Juoksuttaa-blogista taisin lukea ekat suositukset niistä. Hyvä on ollut mäkitreeni, jos on kenkään tullut reikä! :D Ei työvälineet kestä kovassa vauhdissa. :)

   Kirjoittelehan jossain vaiheessa kokemuksia uusista kengistä. New Balancet ei ole mulle tutut kengät.

   Poista
 3. Hienot kilometrimäärät ovat kengät jo saavuttaneet. Itse olin aiemmin vannoutunut Asicsin käyttäjä, mutta nykyään suosin Adidasta. Ne tuntuvat istuvan Asicseja paremmin jalkaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin olin minäkin ihan tyystin Asics-tyttöjä. :) Ja voisin kyllä olla vieläkin, mutta Adidaksen vauhtikenkien vuoksi kiinnostuin myös näistä peruskengistä. Ja kyllä tykkään!

   Poista
 4. Asicsin kengistä olen tykännyt todella paljon, mutta nyt alkoi Adidas kiinnostaa. Pitäisikin käydä tutustumassa. Saan jalkani aika helposti kipeiksi, joten pehmeys voisi olla minull sopiva ominaisuus. Noissa Asicsin kengissäkin on aika kivasti pehmeyttä ja tukea ainakin, kun vertaa aiempiin Niken lenkkareihini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ultra Boostit on kyllä todella pehmeät. Ne oli alkuun niin erilaiset Nimbuksiin verrattuna, että epäilin, mahtaako niistä minun kenkiä tulla ollenkaan. Eniten oudoksutti se, kun Ultra Boostit eivät niin voimakkaasti ohjaa jalan asentoa, Nimbuksethan tekee juuri niin. Asicsit on kyllä tukevat, voisin hyvin juosta tyytyväisenä Nimbuksilla edelleen. :)

   Mulla on joskus ollut talvijuoksukenkinä Niket, ennen nastakenkiä siis, jostain Niken mallista (Pegasus?) karkeampipohjainen ja paremmalla päällysmatskulla oleva kenkä, ja muistelen, että ne olisivat olleet melko kovat ja jäykät myös.

   Poista
 5. Minä vaihdoin juoksukenkäni Adidaksista Nikeen ja Asicseen ja valitettavasti alkaa tuntua, että nuo kengät eivät sovi jaloilleni. Ne ovat kummatkin aivan mahtavan pinkin väriset, mutta nyt pohjeeni ovat aivan jumissa ja jalkateriin sattuu, joten iskunvaimennus ei toimi minulle sopivalla tavalla. Millaiset ne Nimbukset olisi? Onko ne neutraalit kengät? Minun täytyy rueta etsimään uusia Adidaksia..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi! Toivottavasti löydät sopivat kengät, ellei jalat ajan kanssa totu noihin, mitkä olet hommannut. Nimbukset on hyvin tuetut ja vakaat kengät, neutraalit ne on tosiaan. Minulle ne sopii hyvin, mulla on löysät nivelet ja muutaman fysioterapeutin mukaan minun jalka tarvitsee hyvin vaimennetut kengät. En tiedä voisinko totuttaa jalat kevyempiin kenkiin, ei oikein kiinnosta kokeilla, kun nyt on mennyt monta vuotta ilman ongelmia. Nimbukset voivat olla (ainakin) vauhtilenkeille turhankin tuetut ja jämäkät, mutta jos tykkää käyttää erillisiä vauhtikenkiä, niin problem solved. :)

   Poista
 6. Mulla osui tämä sun kirjoitus silmiin ja heräsi kiinnostus, että kuinka paljon lopulta näillä kilsoja keräsit? Mulla on nyt NB:n Fresh Foam 1080v6:t kestäneet vähän yli 800 kilsaa ja menevät heittämällä kärkeen. En tiedä, olenko luovuttanut aiempien kenkien kanssa liian aikaisin, mutta ainakin kevyemmissä Adidaksissa on joko pohjat menneet ihan sileiksi tai tullut pintaan reikä. Mietin vaan, että kuinka pitkään ihmiset yleensä pystyy juoksemaan erilaisilla kengillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa, paljonkohan olisi mennyt? Varmasti olen juossut vielä ainakin 2 kk noiden kuvien perusteella eli ehkä vielä 200-300 km huomioiden se, että siihen rinnalle on tullut toiset kengät. Minä juoksen kengät aika lailla loppuun, senkin jälkeen vielä kävelen niillä pitkään. Mulla tulee paljon 30-60 minuutin ulkoiluja, joissa jalat eivät ehdi väsyä ja kulutetummatkin kengät riittävät oikein hyvin. Tuossa mallissa kuluu päällinen, asfaltilla myös juuri tuo pohja, josta itsekin kirjoitat, että se adduissa kuluu. Ehkäpä jos on jalkaongelmia, on oltava tarkempi kenkien kanssa, mutta minulla on tuo materiaalien kestävyys tullut aina vastaan ennen vaimennuksen pettämistä.

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat

Uudenvuodenjuoksu: uuden harjoituskauden alku

Vuoden viimeinen päivä päätti vuoden 2018 juoksut ja samalla aloitti maratonharjoittelun kevättä varten. Takana on taas onnistunut, ehjä juoksuvuosi. Terveydestä olen tosi kiitollinen; koko vuosi on sujunut ilman harjoittelutaukoja, suunniteltuja kevyitä jaksoja toki on ollut. Tuloksellisesti vuoden kohokohtana oli uusi maratonennätys 3:43:57 lokakuussa Vantaalla. Maratonenkka on parantunut nyt useana peräkkäisenä vuotena, hieman meinaa nälkä kasvaa syödessä. Menneenä vuonna juoksin maratonin myös keväällä Helsingissä. Paljon jäi myös muita hauskoja muistoja vuodesta, erityisesti taputan itseäni selkään rohkeudesta lähteä kovempien juoksijoiden mukaan juoksemaan maantieviestejä Karhu-viestiin ja Kymijokiviestiin. Kisareissut olivat tosi kivoja.

Vuonna 2018 juoksukilometrejä kertyi 2659, josta poluilla 74 km ja matolla 27 km. Tänä vuonna en juossut yhdessäkään polkukisassa, toisin kuin viime vuonna, jolloin harjoittelin Vaarojen Maratonille ja juoksin poluilla melkein 450 km. Juoksuun …

Maratonharjoittelu, viikko 1

Loppuvuoden päämäärättömän hölkkäilyn jälkeen on taas ihanaa päästä harjoittelemaan kunnolla. Juoksen maratonin 19. toukokuuta Kööpenhaminassa, ja harjoittelu on käynnistynyt vuodenvaihteessa.

Ensimmäisellä viikolla juoksua kertyi 65,5 km. Crossfit-treenejä tein kaksi, lisäksi tunti kehonhuoltoa.


Maanantaina, uudenvuodenaattona juoksin Mikkelin uudenvuodenjuoksussa. Ok juoksu, jossa ensimmäinen kierros helpon tuntuisesti (4'45 min/km) ja toinen erityisesti viimeisen kilometrin hidastumisen vuoksi vaikeampi (4'51 min/km). Kisasta enemmän tuolla.
   MK 5,5 km 0:26'23, 4'48 min/km + verkat yht. 14,15 km

Tiistaina palauttelupäivä. Kevyt lenkki, jossa ensimmäiset 4 km koirien kanssa, loput yksin. Tosi lumiset, auraamattomat tiet hidastivat vauhtia ja laskivat koirien motivaatiota. Edellisen päivän kisailu tuntui jaloissa, kevyt juoksu teki tosi hyvää.
   PK1 8,42 km, 1:01'27, 7'17 min/km, keskisyke 116

Keskiviikkoaamuna juoksimme koirien kanssa kevyen puolituntisen.
Il…

Maratontreeni, viikko 2

Kova viikko 2/2. Viime viikon tapaan harjoittelu sujui hyvin. Viikonloppuna olo oli jo jonkin verran väsynyt, mutta ensi viikko onkin sitten reilusti kevyempi. Tällä viikolla juoksua 72,7 km, crossfit-harjoituksia kaksi.


Maanantaina palauttava aamulenkki koirien kanssa.
   PK1 5,06 km, 0:38'14, 7'33 min/km

Myös tiistaina oli niin mukavan lauhaa, että lenkitin koirat aamulla hölkäten. Päivän varsinaisena treeninä tasavauhtinen reipas. Tavoitevauhtina oli maratonvauhti tai hieman sitä reippaampi, pituus 8 km. Alkuverkassa koiran kanssa tuntui, että vauhtiin voi olla vaikea päästä, mutta se löytyikin helposti ja tuntui sopivan napakalta loppuun saakka. Pito ei ollut aivan optimaalinen lumisilla teillä.
   PK1 3,89 km, 0:29'10, 7'29 min/km, keskisyke 117
   VK2 8 km, 0:41'19, 5'09 min/km, keskisyke 151, max 165 + verkat 4,34 km

Keskiviikkoiltaan sain mahdutettua kaksi harjoitusta. Ensin kävin crossfitissä, jossa tehtiin maastavetoja perusvoimaharjoituksena 5 x 10 toi…