Kisakalenterin suunnittelua

Tänä vuonna kaavailen juoksevani 1-2 maratonia, 1-2 puolikasta sekä 1-x lyhyemmän matkan kisaa. Yritän valita tapahtumat niin, että matkustamista ja siihen liittyvää järjestelyä tulisi mahdollisimman vähän tai niin, että tapahtuman voi yhdistää johonkin muuhun reissuun. Listasin tähän minua kiinnostavia mahdollisia tapahtumia. Juostavia matkoja en vielä lyö lukkoon, koska harjoittelu pysyy minulla kuitenkin samantyyppisenä, oli tapahtuma sitten maraton tai sen puolikas. Lyhyemmät menee kovina harjoituksina. Tapahtumien listauksessa olen ottanut huomioon tiedossa olevat koiranäyttely- ja lomamatkasuunnitelmat.

Suunnittelun apuna käytän Juoksija-lehden mainiota juoksukalenteria.

Meillähän olisi Mikkelissä oma talvijuoksusarja, jossa on mahdollisuus pinkaista 1, 3, 5 tai 10 km. Rantakylän mäkinen reitti ei ole minua innostanut aiemmin mukaan, mutta tuossa olisi hyviä tilaisuuksia tehdä kovempi harjoitus. Seuraavat juoksupäivät ovat 20.2., 12.3., 2.4. Katsotaan, jos innostuisin, vaikka jo ajatuskin hengästyttää.

Mikkelin talvijuoksusarja. Kuva: Mikko Rahikainen

23.4. juostaan Hyvä Kajaani Varttimaraton, Kajaanissa siis. Jos olemme mummolassa, niin tuonne. Kuvien perusteella viime vuonna on juostu Kajaanijoen varressa kevyessä lumisateessa. Matka siis 10,55 km.

XXI Hyvä Kajaani Vartti. Kuva: Tekniikan Urheilijat.

Tänä vuonna sunnuntaina 15.5. järjestettävä Joensuu maraton on tuttu tapahtuma, juoksin siellä viime vuonna toisen puolikkaani. Ja nyt kun tässä muistelen, niin myös sen ensimmäisen puolikkaani olen juossut Joensuussa 2004. Joensuu on entinen kotikaupunkimme, jossa on aina mukava käydä. Hyvällä tuurilla voisinkin päästä täysihoitoon ystävien nurkkiin. Joensuussa puolimaraton tai maraton riippuen harjoittelusta, tai ehkä ennemminkin uskalluksesta.

Tämä tapahtuma kiinnostaa erityisen paljon myös siksi, että tänä vuonna reitti muuttuu, ja ehdottomasti parempaan suuntaan. Nyt päästään keskustaan, Ilosaaren kautta Pielisjoen rantaan ja uutta Ylisoutajansiltaa pitkin kohti Pyhäselän rantoja ja Noljakkaa. Ihan huippu reitti! Jos viime vuonna mentiin sellaista reittiä, jota en sen tylsyyden vuoksi Joensuussa asuessamme koskaan ikinä lenkillä juossut, niin nyt mennään juurikin vanhoja lenkkireittejä. Ja tasaista on. Mahtavaa toimintaa, Joensuun Kataja!

Joensuu Maraton 2015. Kuva: www.karjalainen.fi

11.6. Kajaani Street Run. Matkoina 5 km, 10 km tai puolimaraton. Mummolareissun yhteydessä olisi mahdollista osallistua tuohon.

Kajaani Street Run 2015. Kuva: www.haastaitsesikunnolla.fi

2.7. Mikkeli Juoksussa juoksen ilman muuta. Ajankohta on hankala, kuten muillakin keskikesän maratoneilla: todennäköisesti viileää juoksusäätä ei ole odotettavissa. Sen vuoksi Mikkelissä luultavasti puolikas tai 10,55 km, jälkimmäinen mahdollisesti kisana miehen kanssa hirmuisen vedonlyönnin kera.

Mikkeli Juoksuun osallistuu usein mm. Leena Puotiniemi, jolla on kesäpaikka Etelä-Savossa. Toissa vuonna maratonilla naisten sarjan kakkoseksi juoksi Elina Junnila (mm. HCM2015 voittaja), jolla kisakalenteri on viime aikoina ollut aivan hurjan täynnä: 30 maratonia pelkästään viime vuonna! Seuraan oikeasti kotimaista juoksua tosi huonosti, lähinnä muutamia mieleen jääneitä nimiä. Kovia mikkeliläisiä vakio-osallistujia ovat mm. Antti Nisonen (HCM2015 2. sija) ja huikea N50-sarjalainen Satu Soivanen (puolikkaan aika Mikkelissä viime vuonna 1:34:04) ja maratonin kaksinkertainen Suomen mestari Lauri Friari. Mikkelissä maraton juostaan neljänä kierroksena, ja oman juoksusuorituksen ohessa saakin olla välillä katsojana ja kannustajana, kun noita kovia menijöitä juoksee ohi.

Mikkeli Juoksu 2015, Urskin kulmilla. Kuva: Mikko Rahikainen.

Syksymaratonin vahvana ehdokkaana on 3.9. Kuopio Maraton. Joutsenoon en tänä vuonna pääse, kuitenkin syyskuu olisi lämpötilan puolesta hyvä ajankohta juosta maraton (tai puolikas). Tunnen Kuopiota tosi vähän, vain keskusta ja Haapaniemi on jollain lailla tuttuja, mutta reitti vaikuttaa ihan kivalta. Keskusta ja rantaosuudet ovat varmaan maisemien puolesta reitin parhaita osia. Kartassa ei ollut mittakaavaa, enkä sivustoltakaan löytänyt tietoa, mutta ilmeisesti maraton juostaan kahtena kierroksena. Kuopio Maraton on Juoksuttaa-blogin Piian "kotimaraton", ja infoa löytyikin Piian viime vuoden enkkaraportista. Eli maisemat jees, mäkisyys vähemmän jees.

Kuopio-maratonin reitti. Kuva: www.kuopiomaraton.com

Vähän jo innostuttaa, erityisesti tuo Joensuun uusittu reitti.

Kommentit

 1. Minäkin suunnittelen Joensuuta :) Ensin säikähdin reitin muutosta, koska edellinen on ollut niin nopea ja juostu asfaltilla. Ilmeisesti uusikaan ei kuitenkaan ole mäkinen, toivottavasti tuota hiekkatietäkään ei ole hirveän pitkää matkaa?!

  Tervetuloa Kuopioon, lupaan tulla kannustamaan, jos en itse juokse :) Maratonilla juostaan sama kierros kahdesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, muistinkin, että Joensuu on sinulla suunnitelmissa. Uusi reitti on tasainen. Hiekkatietä siinä on jos kartasta katsoo niin länsiosassa Linnunlahti-sanan kohdalta Lähdesuo-sanaan asti. Kierroksilla 2-4 siis kuitenkin suurinpiirtein kolmannes. Siinä Vainoniementie on ihan soratietä, sen jälkeen jatkuu kapeampana kevyenliikenteenväylänä. Nyt en muista oliko tuossa kirkon eteläpuolella myös hiekkatietä vai asfaltoitua, mutta se on pienempi pätkä siinä.

   Kiitos kutsusta! :D Katsotaan, miten kesä etenee, mutta kiinnostaa kyllä.

   Poista
 2. Tervetuloa Kuopiooon!!:) Itsekin varmaankin juoksentelen Kuopiossa tuttuun tapaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos!! Ai niin sinäkin olet sieltä suunnalta. :)

   Poista
 3. Kuopio kiinnostaisi muakin hurjasti. Harmi vaan, että kotimaan matkailu lapsiperheen voimin on kalliimpaa kuin etelänaapurissa. Siksi varmaankin kallistun Tallinnan maratoniin, joka on viikkoa myöhemmin. Siellä meillä on kaiken lisäksi lastenvahti, eli molemmat vanhemmista pääsevät juoksemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! :) Kyllä, perheellisenä joutuu tosiaan vähän mietiskelemään noita reissujuttuja eri tavalla. Kuopio olisi minulla ihan ok ajomatkan päässä, joten päiväreissuna menisi hyvin. Vau, yhteinen juoksu kuulostaa hyvältä! Samoin Tallinna mielenkiintoiselta. Meillä oli joskus ajatuksena, että lähdetään 10-vuotishäävuotena Berliiniin juoksemaan, mutta ei näytä toteutuvan. :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat